Vandaag togen we naar het ziekenhuis voor een nekplooimeting. Bij eerste kindje Tess hebben we besloten om dit niet te doen, maar dit keer is de situatie anders. Het kindje is namelijk ´gebouwd´ in een stressvolle periode. En in onze directe kring hebben we te maken gehad met miskramen en ook baby’s met syndromen.

We hoorden later pas dat stress absoluut geen risicofactor is voor het groeiende kindje. Toch voor het eigen gevoel besloten we om toch de nekplooimeting, oftewel nekplooi combinatietest te doen. Doel is om een idee te krijgen van de kans op het krijgen van een kindje met Downsyndroom, en ook andere syndromen.

Deze nekplooi combinatietest bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken:

  1. bloedonderzoek bij de zwangere vrouw tussen week 9 en 14 van de zwangerschap
  2. echoscopisch onderzoek – nekplooimeting – tussen week 11 en 14 van de zwangerschap

In het bloed worden 2 stoffen (hormonen) gemeten, die waarden waren bij Sarah allebei goed. Bij de echo (de nekplooimeting) wordt er bij de baby de dikte van de nekplooi gemeten. De nekplooi is een dun laagje vocht dat zich onder de huid in de nek bevindt. Ongeboren baby’s hebben bij een zwangerschapsduur van 10 tot 14 weken een laagje vocht in de nek, maar hoe dikker dit laagje vocht is, hoe groter de kans is dat de baby het Downsyndroom heeft. Onze baby had een nekplooi van 1,6 mm.

De uitslag was dat er een kans is van 1 op 12.000 dat ons kindje het Syndroom van Down heeft, de kans op de andere syndromen is nog kleiner. Een mooie uitslag dus! We weten nog steeds niet zeker of ons kindje nu wel of geen down heeft, maar toch geeft dit nu wel rust. Ze wisten ook al dat het hoofdje dicht zat, het ruggetje zit dicht, haar voeten stonden de goede kant op. Allemaal van zijn of haar vader!

Eventueel vervolgonderzoek

Met vervolgonderzoek kan wel met zekerheid worden vastgesteld of de baby Downsyndroom heeft en bestaat uit de volgende soorten onderzoeken:

  1. Vlokkentest (het wegnemen en onderzoeken van een stukje weefsel van de placenta)
  2. Vruchtwaterpunctie (het wegnemen en onderzoeken van wat vruchtwater)

Wij mogen het vervolgonderzoek niet doen, maar dat willen we ook niet.