Lieve J., de afgelopen week maakte jij bekend dat je stopte met jouw geliefde sport. Na een hele lange tijd van pijn, hoop, verdriet, hoop en daarna weer ellende moest je noodgedwongen de knoop doorhakken. Voor jou geen topsport meer. Alles eraan gedaan om terug te komen. Jij en jouw naasten hebben nog veel meer dan alles gedaan dan mensen zich ooit voor mogelijk kunnen houden. Maar het mag gewoon niet zo zijn. Jouw lichaam moet nog lang door en dat op het spel zetten is het gewoonweg niet waard. Specialisten die zeggen dat het niet kan. Diverse gesprekken met heel veel mensen om je heen die eigenlijk allemaal hetzelfde denken en voelen, maar niet altijd zeggen. Ook zij hebben hoop gehouden dat het weer goed zou komen, tegen beter weten in is nu gebleken.

Ik stop nu ook officieel

Ik voel me je mee. Met jouw besluit komt mijn eigen pijn weer naar de oppervlakte. De pijn van voelen en weten dat het ´hem´ niet meer gaat worden. Ik wilde het niet horen. Ik wilde het niet toelaten en accepteren. Ik wilde blijven vechten tegen mijn pijn, voor de sport en het spel waar ik van hou, waar ik mee groot geworden ben. Ik ben overigens ook nooit gestopt. Ik kon dat gewoonweg niet over mijn lippen krijgen. Ik heb nog altijd de status ´ik stop voorlopig´. Met jouw dappere besluit durf ik echter ook te zeggen: ik stop ermee definitief.

Na een tijd heb ik het een plekje kunnen geven en werd het verlangen en de pijn steeds kleiner. Want ik ben meer dan alleen de handballer Dick (of Dirk). En ik geloof dat het leven brengt wat het wil brengen, zeker als je daar de juiste intentie achter zet. Ik kan me soms zelf niet eens meer herinneren hoe mijn ´vorige leven´ eruit zag of voelde als topsporter.

Een volgend leven

Mij heeft mijn volgende leven na topsport in ieder geval veel nieuwe avonturen gebracht waar ik ook erg veel plezier aan beleef. En ik weet zeker dat dit voor jou ook gaat gelden. De intensiteit van topsport is uniek en is misschien moeilijk te vinden in jouw volgende leven. Maar de vaardigheden die je hebt geleerd en uitgebouwd, de ervaring die je met je zelf, met jouw trainers en jouw medesporters hebt opgedaan, zijn super waardevol naar de toekomst. Voor jou maar zeker ook voor anderen. Zet daarom datgene wat je in de topsport hebt geleerd in. Koester het, maak nieuwe doelen en ga er voor. En enjoy the ride!