Twee weken geleden bezocht ik Sportcentrum Papendal en was ik onder de indruk van de faciliteiten en mogelijkheden van de Dames Handbalacademie, iets waar we ook bij KRAS/Volendam druk mee bezig zijn. Vorige week mocht ik van dichtbij meemaken hoe de entourage is in het National Sports Centre in Birmingham, waar Engelse sportploegen zich voorbereiden op de Olympische Spelen van Londen 2012. Ondanks deze mooie dingen is vandaag maar weer gebleken dat handbal in Nederland een hele kleine sport is. Het NHV besloot gisteravond namelijk de herenploeg niet in te schrijven voor het WK 2013. Ik heb mijn gedachten maar op papier gezet.
Groot-Brittanië versus Nederland
De sport is sterk geprofessionaliseerd en professionals maken ook de dienst uit. Clubs worden geleid als bedrijven en over het algemeen nemen bij veel sporten oud-topsporters belangrijke posities in. Zo haalde Sebastian Coë, Olympisch gouden medaillewinnaar, de Spelen naar Londen door de sport centraal te stellen. Ook hebben veel sporten een ‘directeur Sportief’ die de talentontwikkeling van de sport aanstuurt en een grote faciliterende rol heeft richting sportclubs. Sportsclubs zelf worden gerund zoals fitnesscentra hier gerund worden.

Ik zie ook parallellen tussen het bedrijfsleven en de sport, want ook in het bedrijfsleven heeft Groot Brittannië een voorsprong. Lees hiervoor mijn artikel over MKB bedrijven in Nederland die online veel kansen missen ten opzichte van Britse collegabedrijven op www.dirktuip.nl.
Johan Cruyff weer gelijk
Deze situatie is geen uitzondering van bestuurschaos. Steeds meer sportverenigingen hebben de uitdaging om te gaan met een bestuur dat grotendeels bestaat uit vrijwilligers en de professionals die hiertegen over staan (managers en sporters). Iedereen weet van de situatie bij Ajax en Johan Cruyff repte er gisteren in zijn column ook nog over. Hij zei het volgende:
‘Laten we hopen dat we over een tijdje kunnen zeggen, dat Ajax een blauwdruk voor de rest van de sport is geworden. Goede mensen op de juiste plekken, met verstand van de sport op de posities die daar direct mee in verband staan.’
Als ik dan hoor dat het bestuur van het NHV zonder enig overleg met de direct betrokkenen, de sporters, de clubs en de trainers, een besluit neemt dat vergaande consequenties heeft voor de handbalsport in Nederland, dan wordt de bovenstaande visie maar weer eens bevestigd.
Maandag liep de inschrijvingstermijn af voor het WK kwalificatietoernooi voor het WK van 2013. Anderhalf uur voordat de Nederlandse mannen maandagavond aan hun eerste training begonnen voor de laatste twee EK kwalificatiewedstrijden die deze week tegen Noorwegen en Tsjechië gespeeld gaan worden kreeg bondscoach Harrie Weerman een telefoontje met de mededeling dat het bestuur van het NHV had besloten het Nederlands mannen handbalteam uit bezuinigingsoverwegingen niet in te schrijven voor het WK kwalificatie toernooi dat komend najaar van start gaat.
In net NHV bestuur zit niet één oud tophandballer. Iemand die leden, clubs, afdelingen kan binden met de liefde en passie voor de sport, vanuit zijn ervaring op en rond het veld. Laten we hopen dat Johan niet alleen gelijk krijgt, maar dat die visie verder doorsijpelt richting de Nederlandse sport, zodat we in 2028 misschien zover zijn waar ze in Engeland nu al zijn.
Dickie,
Niets voor jou dan, dat bestuur van het NHV? Het probleem is wel dat we het roepen, maar dat er nog niet echt iemand op staat om het ook echt te gaan doen.
Verder alles goed daar in het Volendamse, buiten wat ik allemaal via de social media binnen krijg… 😉
Groet,
Ron
Hoi Ron,
Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Sinds een aantal maanden heb ik mijn committment gegeven aan een nieuw project in Volendam: Volendam Glasaal. Naast mijn eigen zaak en de technische handbalzaken bij KRAS/Volendam wil ik ook graag papa zijn.
Dus op dit moment NHV? Nee. Maar ik blijf het wel volgen en natuurlijk ook betrokken, want de liefde voor het spelletje is er en de achtergrond (Cruyff Institute) ook!
Hoe is het bij jou? Spreek je veel te weinig!