marketingplan-kerk

Marketingplan voor de kerk

kardinalen
Een directievergadering of raadsvergadering van kardinalen

Ik noem het de kerk, maar je kunt het ook het kerkgebouw noemen. Eigenlijk heeft de kerk een nieuwe invulling of nieuwe functies nodig. Feitelijk is de kerk ook een bedrijf met klanten, en wellicht is het bedrijf zelfs commerciëler dan non-profit organisaties? Veel bedrijven hebben hun marketing en sales aanpak moeten veranderen de laatste jaren en het einde is nog lang niet in zicht. Hele businessmodellen komen door internet onder druk te staan en hele retailzaken zijn al verdwenen. Het geloof heeft wel wat trouwere ‘klanten’, maar ook die klanten hebben andere behoeftes gekregen.

Levensvragen of marketingplan voor de kerk?

  • In hoeverre zullen kerken en/of het katholieke geloof zich moeten aanpassen aan behoeften van mensen in plaats van doen wat ze altijd al deden?
  • Zou het kerk gebouw niet veel beter commercieel geëxploiteerd kunnen worden?
  • Hoe zou de insteek van een mis veranderd kunnen worden?
  • Zouden verschillende soorten geloven in 1 gebouw naast elkaar kunnen opereren?

Huis van God

Het Huis van God zou een veel bredere functie kunnen krijgen. Alles wat te maken heeft met God (of hoe je die man ook verder noemt, het licht, de rust, het universum, HET, Zijn, ruimte, liefde, etc.), zou toch feitelijk een perfecte plaats hebben? Enkele ideetjes/invalshoeken waar het Huis van God geschikt voor zou zijn:

– Yogaruimte;

– Meditatieruimte;

– Oosterse vechtkunsten zonder geweld zoals tai chi en aikido;

– Conferentiecentrum voor opleidingen en cursus die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling, NLP, spiritualiteit, etc.;

– Spirituele centra en spirituele bewegingen (reiki, hypnotherapie, astrologie, numerologie, etc.);

– Natuurlijk: een plek voor andere godsdiensten;

Wie heeft het emailadres van de paus?

Geen onoverkomelijke vraagstukken voor een marketeer als je het mij vraagt. Het zou naar mijn idee goed zijn als deze discussie wat meer los zou komen in plaats van dat er wordt vastgehouden aan oude ideeën en patronen. Dus als iemand het emailadres van de paus heeft, (die het overigens best goed doet vind ik tussen al die andere oude kardinalen, hij is in ieder geval onder het volk en luistert wat daar leeft) hoor ik het graag. Of wellicht kunnen we direct wel een facebookdiscussie starten of kan ik een google hangout met hem aangaan.

Ik ben katholiek opgevoed, maar ga al jaren niet meer als katholiek gelovige of katholiek aanhanger naar de kerk. Toch geloof ik wel dat er in elk geloof gemeenschappelijke thema’s zitten die ‘zin’ hebben en mensen verder kunnen helpen. Al die gebouwen die nu grote delen van de week leeg staan kunnen daar mooi voor gebruikt worden.