Het gebouw van de partij van Mubarak dat tijdens de revolutie in februari 2012 in de brand werd gestoken. Op dit moment de grootste toeristische attractie in Caïro.

In Egypte stelt de hoogste leider, van het volk of van het geloof, echt veel meer voor dan bij ons. Dit was 4500 jaar geleden al bij de farao, en nu nog steeds. Het is dan ook opvallend dat de macht die deze mensen hebben vaak geaccepteerd misbruikt wordt. Ik vind dat het hoog tijd is voor weer een farao…

Farao : leider gekozen door Goden

De farao werd niet gekozen door het volk, maar dit was puur erfelijk. De Egyptenaren geloofden dat de farao’s gekozen waren door de goden (en dus was het goed). Na de dood zou een farao een god worden. Gezien de vele schatten en graven van farao’s (die ontzettend veel tijd kostten) stond het volk hier in ieder geval vierkant achter.

Niet gekozen maar macht gepakt : Mohammed Ali van Egypte

Het gebouw van de partij van Mubarak dat tijdens de revolutie in februari 2012 in de brand werd gestoken. Op dit moment de grootste toeristische attractie in Caïro.

Mohammed Ali van Egypte wordt gezien als stichter van het moderne Egypte, en als vader des vaderlands. Hij was echter geen lief ventje. Toen hij – niet zonder geweld – aan de macht was gekomen, nodigde hij zijn grootste tegenstanders – de mamluks – uit, die het land honderden jaren hadden geregeerd. Dit waren zo’n 400 gasten, ter ere van het jubileum van één van zijn zoons, en gebeurde in zijn paleis – nu de grootste moskee van Caïro. Het was echter een valstrik en alle mamluks werden vermoord waardoor Mohammed Ali in één keer van al zijn vijanden af was.

Geschiedenis herhaalt zich

In 1981 herhaalt de geschiedenis zich. Voormalig president vicepresident Mubarak – naar het schijnt – had een soortgelijke valstrik voor de toenmalige president Anwar el Sadat. Dit is ook gewoon op de video vastgelegd:
<iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/rhu-YgCyPz4″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

 

Vervolgens heeft Mubarak het land bijna 30 jaar geregeerd tot de Egyptische revolutie uitbrak.

Tijd voor een farao

Gaat Egypte ooit veranderen? Dat is nog maar de vraag. Ze hebben zo’n grote lange historie. Toch is de Egyptische revolutie nog meer bijzonder, omdat het volk in opstand durfde te komen voor hun leider. Maar wat nu? Via verkiezingen is er nu een partij aan de macht gekomen, maar er is nog meer geweld en onrust dan voorheen. Ik vind dat het weer tijd wordt voor een farao.