wim de witChampions aren´t made in the gyms. Champions are made from something they have deep inside them – a desire, a dream, a vision. Deze quote van Muhammad Ali geldt zeker voor Wim de Wit. Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij het afscheid van Cruyff University ‘icoon’ Wim de Wit. Elke topsporter en student die gestudeerd heeft of nog studeert kent Wim. Het was dan ook geen verrassing dat het op zijn afscheidsreceptie erg druk was met studenten, alumni, collega’s en relaties vanuit het hele land. Wim is namelijk een fenomenaal gereguleerd conflictmodel.

Het was de allereerste les op de nieuwe school. Vers van de middelbare school en eerste dag HBO Sportmarketing op de Hogeschool van Amsterdam. Bij de entree in de collegezaal trof ik een enigszins grijnzende man aan die lachend neerkeek over zijn ‘nieuwe troepen’. Net toen het rumoer in de zaal de overhand nam, pakte hij een bal en smeet die door de zaal heen waar het meeste geluid vandaan kwam. Iedereen daarmee die in gedachten nog op de middelbare school zat wakkerschuddend en acuut messcherp.

Woordenvirtuoos Philip Wagner

Tijdens de afscheidsreceptie was er door zijn collega’s een programma samengesteld waarbij ik Philip Wagner even niet onvermeld wil laten. Deze man had een klein college voorbereid waarin hij Wim de Wit perfect neerzette. Philip is een man die kan toveren met woorden en achter elkaar inhoudelijke grappen maakte over sportmarketing v.s. Wim de Wit. Wim was in de jaren getransformeerd van ongereguleerd tot gereguleerd conflictmodel en hij had enorm veel respect voor de baas van Wim…

Natuurlijk kon Wim het niet laten om regelmatig ook zelf het woord te nemen en ook nog even een boodschap mee te geven aan de beleidsbepalers op school. Het woord richtte zich met name op voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker, die nu rector is in de hoge Raad op de Hogeschool en beleidsbepalend kan zijn. (daarover trouwens meer in een ander artikel)

Edwin van der Sar doet de Haka

Natuurlijk gaat Wim niet echt met pensioen, daarvoor geniet hij teveel van zijn hobby lesgeven en onderwijzen. Ik hoorde vrijdag dat hij afgelopen week de nieuwe masterstudenten Edwin van der Sar, Leon van Bon, Koos Moerenhout en andere bekende ex-topsporters de ceremoniële en traditionele dans van de Maori liet nadoen in de klas, met geluid en hal. Daar komt een normaal weldenkend persoon niet bij op! Het levert voor deze masterstudenten in ieder geval unieke momenten in de klas op, waarbij Wim weer de prefecte combinatie maakt tussen sport, emotie en business.

Een college van Wim de Wit is boeiend van begin tot eind en steeds weer anders. Wim kan de kracht van het sportveld en het sporten vertalen naar theorie en je echt laten ‘voelen’ wat sportmarketing is. Niet één moment even achterover leunen en continu nieuwe informatie. Ik denk dat heel veel studenten als ze in 1 zin hun ‘Cruyff-tijd’ moeten aanduiden de naam ‘Wim de Wit’ zullen schrijven. Het ga je nog lang goed met je ‘pensioen’ Wim de Wit!