Volendammer Botters op het IJsselmeer is cultuur

Botters, Volendammers en cultuur. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar aan de andere kant is het ook vloeken in de kerk. Volendammers bouwen het liefst alles nieuw. Zodra mensen (ik hoor ook tot die groep) een huis kopen in Volendam, gooien ze bijna het hele huis om en moet alles nieuw. Zo is er al heel veel ‘mooi ouds’ omgegooid zonder dat er wordt gekeken naar de culturele waarde van zo’n huis of buurt.

Ditzelfde gebeurt met de klederdracht en het dialect. Steeds minder Volendammers hebben niks met de traditionele kledij (niet zo gek natuurlijk), maar ook met het dialect (opvoeden van kinderen in het Nederlands). We zijn eigenlijk cultuurbarbaren.

Toch zijn er enkele initiatieven van Volendammers die de oorspronkelijke waarden van Volendam willen behouden. Zo is er bijvoorbeeld de Stichting Volendammer Botters, die tot doel heeft de visserijcultuur en de daarmee samenhangende bottersvloot nieuw leven in te blazen. Deze Stichting heeft inmiddels 4 oude Volendammer boten aangeschafd/overgenomen en gerestaureerd/opgeknapt. Een grote club vrijwilligers zorgt ervoor dat er bij evenementen gevaren wordt, dat bedrijven/groepen het IJsselmeer op kunnen om een dag of dagdeel een botter kunnen huren, etc. Kortom: ze proberen datgene wat de haven en het dorp zijn oorspronkelijke uitstraling gaf te behouden. Een mooi initiatief.

Kijk eens op de site van de Volendammer Botters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *