Het blijft bijzonder om met een andere reden dan vakantie een ander land te bezoeken. In mijn geval was dat afgelopen week vanwege werk, voor de eerste keer in Toronto, Canada. Voor ‘business’, en tussen de bedrijven door ook proberen een glimp op te vangen van het land. Canada stond voor mij vooral bekend vanwege de sport en de onbeperkte natuur. De natuur heb ik helaas niet gezien, het programma zat daarvoor te vol. Ik herinner me de Olympische Winterspelen waarin Canada altijd een grootmacht is. Vanaf erg jong vond ik ijshockey kijken helemaal geweldig tijdens de Spelen. Het orgel tijdens de wedstrijd, de sfeer en continue actie.

Toronto is een mega grote stad. Greater Toronto heeft meer dan 6 miljoen inwoners en groeit elke dag verder. Het ligt op een paar km van Amerika, maar toch Is er wel een groot verschil. Canada is namelijk hyper multicultureel en Toronto is daar het ultieme voorbeeld van. Dus kun je van hun buren (Amerika ligt echt op paar kilometer) op het moment niet bepaald zeggen. Eigenlijk ben ik deze week niet naar 1 land geweest, maar naar 10 landen. Het team van mensen dat we getraind hebben, is daar een goed voorbeeld van. 80% van de mensen komt niet uit Canada, maar uit Colombia, China en andere Aziatische landen.

Als je reist met Uber heb je in ieder geval de eerste 20 leuke gesprekken te pakken. Zo ben ik ff bijgepraat over de situatie in Tibet, Japan, Vietnam, Turkije, Israel, maar ook wat ‘normalere’ landen. Alhoewel ze allemaal uit andere landen komen, zijn ze allemaal trots op Canada. Een muts, een ‘goose’, een Canada sticker of een shirt/trui van hun favoriete Canadese sportteam, ze zijn trots op ‘hun land’ en dragen dat uit, ook al komen ze ergens anders vandaan. Vanaf dat ze binnen zijn gekomen als immigrant zijn ze opgenomen en geïntegreerd. Ze worden geaccepteerd, horen erbij en krijgen gelijke kansen. Wel moeten ze er – net als een ander – keihard voor werken om jezelf op te werken. Maar dan heb je een goed leven en dat waarderen de mensen en dragen ze elke dag uit.

De opstart van het team hier is uiteindelijk goed gegaan, al werken ze hier wel met minder structuur dan bij ons en dat was in het begin van de week wel even wennen. Nu afwachten hoe het verder gaat lopen. Ik ben in ieder geval nu ook trots om vanaf een grote afstand toch onderdeel te mogen zijn van het Canada gevoel!