Stichting Ringen om Volendam zag op 1 november 2018 het levenslicht. We zijn een vol jaar verder en we maken de balans op nu we het Olympische jaar 2020 zijn ingeknald! Ons grote doel is om topsporters uit de Gemeente Edam/Volendam te helpen hen op de Olympische Spelen te krijgen. Deze rolmodellen kunnen de jeugd inspireren tot grote daden en als voorbeeld dienen met hun verhaal en persoonlijkheid. Als Gemeente hadden we slechts 1 olympiër, Carla Braan. Wij zijn er inmiddels van overtuigd dat we – met al het talent dat in onze Gemeente aanwezig is – door moeten gaan om zo STRUCTUREEL iemand uit onze Gemeente op de Olympische Spelen te krijgen.

6 topsporters uit Edam/Volendam met 1 doel

Wie had er – buiten hun eigen sport of eigen kring – nou gehoord van Merel Conijn, Bart Buikman, Jessica Schilder, Marnix Kolkman, Luc Kroon en Sanna Veerman? Dat zijn nu namelijk de topsporters die het afgelopen jaar structureel ondersteuning hebben gekregen. Los hiervan hebben we ook een aantal niet-Olympische sporters of exceptionele talenten geholpen, denk aan Tijmen van Rossum, de touwtrekker die voor het WK wil gaan, Eddie de Boer die op 15-jarige leeftijd al racers van 20 jaar verslaat. Voor elke sporter is de behoefte anders gebleken. Wij als bestuur dienen de belangen die spelen zo goed mogelijk te behartigen en in te schatten of een sporter echt de kans maakt om de OS te halen.ringen-om-volendam-dirk-tuip

Gouden topsportadviseurs

Het verhaal achter de Stichting heeft een aantal bijzondere mensen aangetrokken die zich ook willen inzetten voor de Stichting en met name voor de sporters. Inmiddels hebben we een team van topsportadviseurs waar menig sportorganisatie jaloers op zal zijn. Jaap de Groot, Eddie Bank, Johan de Wit en Tom Koning hebben allemaal hun sporen ruimschoots verdiend in sport en bestuur/management, en weten als geen ander wat er komt kijken om de echte top te halen. 

Vanuit hen is het fundament ook gelegd voor de toekomst, met Jaap de Groot als leermeester, en Eddie, Johan en Tom als topsportkenners. Een belangrijk basisprincipe, op aangeven van Jaap, geworden dat een aanvraag altijd vanuit de sporter moet komen. HIj of zij is zelf de sleutel tot succes. De meest succesvolle topsporters hebben geleerd keuzes te maken op weg naar hun doel. Daarbij hebben ze steeds beter geleerd wat wel en niet goed voor hen is. 

We hebben gemerkt dat dit voor de sporters niet gemakkelijk is. Waar ze voor de Ringen nauwelijks in staat waren om geld gesponsord te krijgen, is er nu beschikbaarheid, maar wat levert dan de grootste winst op? Het is eigenlijk net als het opstellen van een businesscase. Met een bepaalde support kan ik dit en dat beter doen waardoor ik sneller/harder/verder kom. Zo maar geld geven is er niet bij. Het gaat altijd om een facilitering van kosten.IMG_20191123_130947

Debbie Bont

De weg naar de top is lang en hard. Dat kan Debbie Bont als geen ander beamen. Dit jaar kwam haar absolute hoogtepunt nadat ze met haar team wereldkampioen handbal werd en zich daarmee rechtstreeks plaatste voor Tokyo 2020. Ze moet in de zomer nog geselecteerd worden en ‘heel’ blijven, maar de 2e Olympiër is in aantocht. Al vroeg werd er vanuit Ringen contact met Debbie gezocht, maar als prof zag ze geen directe behoefte in facilitering. Dat maakt ons niet minder trots, sterker: het maakt ons nog trotser, want ze heeft het zelf geflikt. Bij de huldiging als wereldkampioen werd duidelijk wat voor rolmodel Debbie inmiddels al is!

debbie-bont-volendam

Sponsors

Zonder sponsors geen stichting. De sporters zijn de volgende bedrijven dan ook erg dankbaar: KIVO, KBK Bouw, Studioweb, Mercuur bouw, Podobrace, Cafe de Dijk, SearchUser, Hein Koning, JLD International, Focus Engineering, Runderkamp Catering, Nick&Simon, Smit Bokkum, RIJVO, HSB Bouw, Succes, Volare/Kubbinga, Kwakman Afbouw, BodyResults, Van Rein Instituut en Gladiator Sports. Dankzij hun 3-jarige commitment was er direct continuïteit voor langere en kon voor sporters echt het verschil gemaakt worden.

  • Luc woont inmiddels ‘naast zwembad en school’ wat hem ontzettend veel tijd en rust bespaart, waardoor hij optimaal kan herstellen.
  • Sanna heeft een eigen balk waarop normaal gesproken alleen op de (kwalificatie van) Olympische Spelen getraind kan worden, en een super modern apparaat voor herstel. Ook kreeg ze ondersteuning voor en tijdens wedstrijden op mentaal gebied.
  • Merel traint dit jaar met het Regionaal Training Centrum, wat vorig jaar nog niet lukte, mede vanwege de investering die hiermee gepaard gaat.
  • Jessica kreeg een leaseauto om te zien of haar dit veel bespaart. Het is inmiddels duidelijk dat dit gigantische voordelen oplevert, met meer trainingen en betere trainingen en veel meer rust. 
  • Bart kon meedoen aan extra buitenlandse wedstrijden, wat essentieel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Ook kon hij vaker trainen in skateparken in Den Bosch en Den Haag vanwege vergoeding van reiskosten.
  • Marnix was pechvogel van het jaar doordat hij zijn enkel brak, maar hij staat op het punt om weer te starten. 

Ik hoop dat we door kunnen richting Parijs 2024! Het zou toch wat zijn als we dan meerdere Olympiërs vertegenwoordigd hebben en met een bus heen kunnen om ze aan te moedigen.